1.4.2017

Afrikka kertoo -novellikokoelma


Novellikokoelma Afrikka kertoo sisältää afrikkalaisten kirjailijoiden proosaa. Ja nimenomaan mieskirjailijoiden. Tehdäkseni asiat mahdollisimman miellyttäväksi itselleni, en lukenut kaikkia novelleja vaan lähinnä maailmanvalloitus haasteetta silmällä pitäen novelleja eri maista. Per Wästberg puhuu pitkässä ja perusteellisessa esipuheessaan Afrikan näkemisestä afrikkalaisten silmin: "Rodullisen kuilun ylittäminen on ollut aivan viime aikoihin asti valkoisten oikeutena. Mutta kuilu voidaan poistaa vasta sitten kun värilliset puhuvat meidän kielellämme kokemuksista, joista ihonvärin takia olemme välttyneet, jotka ovat jääneet meiltä salaan."

Kokoelma on jo vuosikymmeniä vanha, mutta aihe on yhä ajankohtainen. En ole tarpeeksi ajantasalla Afrikan tilanteesta pystyäkseni analysoimaan mihin suuntaan ollaan noista päivistä menty, mutta toivon mukaan parempaan. Wästberg kirjoittaa myös yhteiskunnallisuuden näkyvän voimakkaana kirjoituksissa; että poliittiset tapahtumat inspiroivat afrikkalaisten mielikuvitusta voimakkaammin kuin ihmisten väliset suhteet. 

🔺     🔺     🔺

Patrick Matimba: Elämäni valkoiset
(Etelä-Rhodesia)
Oletettavasti kirjailijan omasta elämästä kertova novelli Elämäni valkoiset kuvaa kiinnostavasti elämää afrikkalaisena. Tummaihoinen kertoja saa työpaikan hotellista, jonka omistaa poliisi perheineen. Muiden hommien lisäksi hänen velvollisuuksiin kuuluu saattaa perheen lapset kouluun paikallisjunalla. Vaunujen ollessa tupaten täynnä he menevät 'vain eurooppalaisille' tarkoitettuun vaunuun. Kertoja jää seisomaan, sillä lain mukaan valkoiset saivat käyttää ei-valkoisten vaunuja, mutta ei päinvastoin. Lapset eivät välitä Etelä-Afrikan rotulaista, vaan asenne tulee aikuisilta. Kertoja lähtee uusia rotulakeja pakoon Englantiin ja seuraamme hänen elämäänsä. Hän ei mm. päässyt katsomaan vaimoaan eurooppalaiseen sairaalaan, koska oli värillinen.

Mongo Beti: Ekokot
(Kamerun)
Mongo Beti on Afrikan merkittäviä humoristeja ja saatirikkoja. Hän kertoo suorapuheisesti sopeutumisesta siirtomaavallan jälkeiseen afrikkaan ja nuorukaisista jotka pyrkivät vapautumaan auktoriteettien siteistä. Teksti seuraa mustaa pappiskokelasta Denistä ja hänen ihailemaansa isäntääntä matkoilla tapaamaan alkuasukkaita. Isoon ja tiheästi asuttuun Ekokot-kylään on tarkoitus rakentaa lähetysasema.

Bernard Dadié: Kolme muukalaista
(Kultarannikko)
Kolme muukalaista on katkelma kirjailijan omiin kokemuksiin perustuvan Climbie-romaanin johdannosta, joka kertoo kolunkäynnistä ja kasvatuksesta Afrikassa. Siinä Ndabian-setä kertoo Climbie-pojalle tarinan kolmesta muukalaisesta: Jumalan pojasta, Sairauden pojasta ja Kuoleman pojasta. Tuo todella lyhyt pätkä herätti mielenkiintoni kirjaa kohtaan.

Abdoulaye Sadji: Nini
(Senegal)
Mulattityttö Ninistä kertovaa tarinaa kirjailija itse kuvaa näin: "Kuvaan hänessä moraalista sekasikiötä, joka yrittää kohota edellytystensä yläpuolelle, toisin sanoen yläpuolelle sen inhimillisyyden  jota hän pitää vähäpätöisenä mutta johon hänen kohtalonsa on biologisesti sidottu." Konekirjoittajana työskentelevä Nini haaveilee elämästä ja rakkaudesta, tasapainoilee tummaihoisten ja valkoisten välillä. Nini on varmasti kokonaisena romaanina hyvin mielenkiintoinen.

William Tubman: Radiopuhe Didho Twesta ja Uudistuspuheesta
(Liberia)
William Tubman on ollut Liberian presidentti ja lukemani teksti on vuodelta 1951, jolloin hän piti puheen - nimensä mukaisesti politiikasta ja sen sellaisesta - ennen seuraavan päivän äänestystä. Varmasti kiintoisaa niille keitä aihe kiinnostaa. "Toisin sanoen: ota ensin malka omasta silmästäsi; sen jälkeen voit ottaa rikan veljesi silmästä."

Abioseh Nicol: Yolahun Bridgen paholainen
(Sierra Leone)
Johdannon mukaan "Abioseh Nicol on Länsi-Afrikan johtavia intellektuelleja, sen kentie paras novellisti ja hyvä runoilija." Novellissa poliisiviranomaisen, Sandersonin, luokse tulee käymään mustaihoinen rakennushallituksen insinööri  ja tätä tapahtumaa novelli seuraa. Tarkemmin en lähde sisältöä avaamaan, sillä huomasin sekoittaneeni ihmisiä keskenään.
___________________________


Afrikka kertoo
Koonnut: Per Wästberg
Tammi, 1962
Novellihaaste 
Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja kiinnostaa! Toivottavasti löydän sen joskus jostain. Muutenkin olisi tarkoitus lukea lisää afrikkalaista kirjallisuutta, kunhan ehdin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutamista pätkistä olisi mielellään lukenut täyspitkät romaaniversiot, joten kyllä, kannattaa pitää silmät auki, jos tähän sattuisit törmäämään:) Afrikkalaista kirjallisuutta ei ole tullut liikoja luettua...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...