7.2.2015

D. H. Lawrence - Poikia ja rakastajia

Poikia ja rakastajia - D. H. Lawrence
(Sons and Lovers, 1912)
WSOY, 1967
Kannen kuvassa: Dean Stockwell ja Mary Ure samannimisessä elokuvassa
Omasta hyllystä

Entisen "Helvetinkujan" paikalle syntyi "Alakylä".
kirjan alku 

D. H. Lawrence on yksi merkittävimpiä ja kiistellyimpiä englantilaisia 1900-luvun kirjailijoita. Lady Chatterleyn rakastaja ainakin herätti aikalaisissa pahennusta. Poikia ja rakastajia taas rakentuu miltei kokonaan takakannen mukaan elämänkerralliselle pohjalle. Se on kuvaus kaivostyöläiskodista, rakkauskokemuksista ja yliherkästä kiintymyksestä äitiin.Ja kuten voi jo olettaa, on siitäkin tehty elokuva.

Työläisasumuksessa elää monien muiden tapaan Morelin perhe. Herra Morel on kaivoksella työssä ja vaikka perheellä on taloudellisesti tiukkaa, kuluu nekin töistä saadut pennit isän ainaiseen juopotteluun, jota seuraa kotona raivokohtaukset. Sanomattakin on selvää, että avioliitto siitä kärsii. Rouva Morel on sitkeä nainen, joka jättää miehensä vähemmälle huomiolle ja suo kaiken rakkautensa lapsille. Tärkein hänelle heistä on taiteilijan urasta haaveileva Paul. Heillä on alusta lähtien hyvin läheinen suhde toisiinsa ja äidin mielipiteet ja sanat ovat hyvin tärkeitä pojalle. Paul kärsii nähdessään äitinsä kärsivän onnettomassa avioliitossa, mutta pojan omatkaan naissuhteet eivät aivan yksinkertaisia ole.

Tunnekuohujensa keskellä Paul on vieläkin kiinni äidissään ja itsenäistymispyrkimykset epäonnistuvat. Paulin ensimmäisiä ihastumisia on Miriam, josta Paul välittää hyvinkin paljon, mutta häntä raastaa äidin epäsuopea suhtautuminen tyttöön. Äidin näkökulmasta katsottuna Miriam uhkaa hänen suhdettaan poikaansa, eikä hän näin ollen tykkää kun Paul tulee myöhään kotiin. Hän huomaa Miriamin kuohuttavan poikansa tunteita ja Paulille äidin mielipiteet ovat melkein arvokkaampia kuin hänen omansa.

"Mutta Paul tunsi, että hänen oli salattava äidiltä osa, ja se kiusasi häntä. Heidän välilleen syntyi eräänlainen pidättyväisyys, ja Paul tunsi, että hänen tuosta pidättäväisyydessä oli puolustauduttava äitiä vastaan; hän tunsi, että äiti tuomitsi hänet. Välistä hän taas vihasi äitiä ja riuhtoi heitä yhdistävää sidettä. Hänen elämänsä pyrki vapautumaan äidistä. Elämä kulki kuin ympyrässä, se palasi aina lähtökohtaansa pääsemättä sen pitemmälle. Äiti oli synnyttänyt hänet, rakasti häntä, piti häntä vangittuna, ja hänen rakkautensa palasi aina äitiin, niin ettei hän voinut vapaasti jatkaa omaa elämäänsä - hän ei koskaan voinut todella rakastaa ketään toista naista."

Paul pääsee toimistoapulaiseksi ja hän tulee loistavasti toimeen nimenomaan työpaikan naisten kanssa, miehet eivät hänen kiinnostustaan herätä. Toinen Paulin elämän naisista on kuitenkin Clara, joka tuntuu sujahtavan Morelin perheeseen paremmin kuin Miriam. Suhteet ovat kuitenkin monimutkaisia tilanteet muuttuu.

Nämä sekavat naissuhteet on hienosti kuvattu sekä Paulin taistelu omien halujensa ja äidin mielipiteiden välillä, jotka välillä tuntuvat sekoittuvan toisiinsa. Paljon tunteita oli ladattu Paulin ja äidin suhteeseen, jota varsinkin pidin erityisen onnistuneena. Heidän herkkä mutta räjähdysaltis suhteensa heijastui kaikkiin Paulin tekemisiin ja oli aina läsnä hänen muissa suhteissa.

Kirjan eteneminen ei aina ollut sulavaa ja luontevaa, mutta eihän hyvää tarinaa kesken sen takia jätetä. Lopun avoimuus antaa lukijalle valtuuksia tehdä omat johtopäätökset ja pidin sitä muutenkin hyvänä ratkaisuna. Kansien perusteella en sanoisi kirjaa vakavastiotettavaksi, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kirjassa on paljon hyviä asioita ja taidokkaita ihmiskuvauksia.

Tähtiä: ½


4 kommenttia:

  1. Olen ajatellut lukea pian uudelleen Lady Chatterleyn ja nyt tulin ajatelleeksi, miten merkillistä on, että aina niin mielelläni palailen jo luettuihin... Tämäkin Lawrence on minulta vielä kokonaan lukematta, mutta ehkäpä korjaan asian vielä joskus. Kiitos, oli antoisaa lukea tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla olisikin niin monta kirjaa, joiden pariin palaisin enemmän kuin mielelläni, mutta jotenkin en vain osaa :D maailmassa on niin paljon muita kirjoja jotka odottavat lukemista - mutta ehkä jossain vaiheessa vielä ;)
      Hienoa jos pidit :)

      Poista
  2. Luin Lady Chatterleyn rakastajan opiskelijana sellaisessa vaiheessa, etten ollut lukenut yhtään romaania lähes vuoteen. Ja voi miten se iski! Uskomattoman kaunista kieltä. Miksiköhän olen silti unohtanut koko Lawrencen, taidankin lukea tämän kirjan vielä tänä vuonna, kiitos siis muistutuksesta ja vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin törmännyt siihen, että jotkut kirjailijat vain unohtuvat, kun heiltä on se pääteos luettu, mutta onneksi kirpputoreilta välillä löytää hyviä muistutuksia "unohdetuista" kirjailijoista ;D Olepa hyvä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...